VERKOOPADVIES:


HET AANBOD KOMT MEESTAL UIT 3 VERSCHILLENDE HOEKEN:-PRIVE-

U kunt een klassieke Volvo overnemen van personen die U bekend zijn of toevalligerwijs een exemplaar ontdekken in een geplaatste advertentie.
Bij een geplaatste advertentie betreft het meestal geen privť-verkoop.
Het voordeel van een privť-aankoop is meestal de lage prijs;
het nadeel is dat de toekomstige eigenaar niet op garantie kan rekenen.

-AUTOHANDELAAR-

Bij de meeste autohandelaren hebben de auto's een facelift ondergaan.
Wanneer dit het geval is is het moeilijk te ontdekken of die facelift oppervlakkig dan wel grondig is gebeurd.
De voordelen bij een autohandelaar zijn de variŽteit in keuze en de garantie.
De garantievoorwaarden kunnen het beste duidelijk en volledig op de factuur vermeld worden.
Meestal is de prijs bij aankoop van een klassieker bij een autohandelaar het nadeel.

-VOLVOGARAGE-

In grote lijnen dezelfde voor- en nadelen als onder nummer 2, echter met een groot pluspunt.
Een Volvogarage zal zijn goede naam niet op het spel willen zetten met de verkoop van een dubieuze auto.
Auto's die niet te vertrouwen zijn worden meestal rechtstreeks doorverkocht aan een sloper of aan een autohandelaar in tweedehandsauto's.Een advertentie met de tekst "Te koop wegens sterfgeval" of "Wegens vertrek naar het buitenland" is meestal niet meer dan een lokadvertentie. In de advertentiewereld van klassieke automobielen wordt nog wel eens de volgende uitspraak gehanteerd: "Wegens beŽndiging van hobby te koop aangeboden...." Ook dit soort advertenties leiden bij navraag tot de nodige vraagtekens. Het zal niet de eerste keer zijn dat een zogenaamde hobbyist een verzameling heeft van een dertigtal auto's, zodat er van een hobby nauwelijks sprake is, maar eerder van een noodgedwongen broodwinning.
Hoe het ook zij, het is belangrijk de aangeboden koopwaar, alvorens tot aankoop over te gaan, goed te beoordelen en pas daarna aandacht te schenken aan de reden van de verkoop. De ware reden moet dikwijls niet te ver gezocht worden. Of de auto is aan het einde van zijn latijn nabij, of de eigenaar is zijn bezit beu. Het is aan u de ware reden tijdig te ontdekken. Wat de reden voor verkoop ook is, het gaat om de conditie van de auto.

WAT TE CONTROLEREN VOOR DE AANKOOP?

Elke leek kan zonder diepgaande kennis, aan de hand van een checklist, een goede kijk krijgen op de koopwaar die hij of zij voorgeschoteld krijgt.
Het vergt natuurlijk wel enig geduld en doorzettingsvermogen. vooral als u te maken krijgt met een praatzieke verkoper, die uw zakelijke aanpak probeert weg te schuiven of te neutraliseren met allerlei ingestudeerde argumenten als: volledige garantie, reputatie van het bedrijf em last but not least "Ik had eigenlijk gedacht de auto voor mezelf te houden". Als eerste is het een goede zaak te vragen naar de kentekenbewijzen die bij de auto horen. Deze papieren kunnen u veel over de autuo vertellen. Het bouwjaar, het chassisnummer, de originele kleur, goedkeuring voor L.P.G. enzovoorts. Allerlei zaken die de aandacht behoeven. Het zal niet de eerste keer zijn dat een chassisnummer afwijkt van het chassisnummer dat destijds in de auto is ingeslagen. Het originele chassisnummer is meestal in de rechterdeurstijl ingeslagen. Wanneer dit nummer afwijkt van het nummer dat vermeld staat op het kentekenbewijs of niet goed leesbaar is, kan de auto nooit of te nimmer goedgekeurd worden. Bij dubieuze praktijken is het zelfs mogelijk dat het chassisnummer van een auto met volledige kentekenbewijzen is overgezet op een andere auto. Wanneer dit slecht is gebeurt zijn de lasnaden nog zichtbaar. Ons advies; AFBLIJVEN!
Een telefoontje met de vorige eigenaar doet meestal wonderen. De kans dat je hier de juiste informatie ontvangt over de kilometerstand en de algehele conditie van de auto is zeer groot.
Probeer ook de nieuw aan te kopen auto te bekijken in het volle daglicht. Advertenties in de winterperiode waarin geschreven staat: "Liefst na 20.00 uur" kunnen soms bedenkelijk zijn. Auto's die gestald staan in schemerige en krappe ruimten kunnen niet goed beoordeeld worden voor een aankoop. Wanneer er geen andere mogelijkheid bestaat probeer dan de auto in een verlichte ruimte te plaatsen, waar ook goed rond de auto gelopen kan worden.
Een extra lamp is in dit soort gevallen geen overbodige luxe. Neem de tijd om de gehele checklist na te lopen. Een uur lang een totale auto inventariseren weegt niet op tegen de nadelen die kunnen ontstaan bij een te snelle beslissing. Ook al wordt de auto vooraf gekeurd en qua veiligheid goed bevonden, wil dat niet altijd zeggen dat de auto in een goed staat verkeert. Een keuring is altijd een momentopname. Gebreken zoals olieverbruik, slippende koppeling of aan andere vitale onderdelen komen bij een keuring niet altijd aan het licht.
Om een goed beeld te krijgen van de staat waarin de auto verkeert is het een goede zaak de auto op een viertal punten te checken.
Het exterieur, het interieur, de motor en een testrit.

HET EXTERIEUR

Controleer in eerste instantie of alle vijf de banden, inclusief het reservewiel, in goede staat verkeren. Kijk of alle banden van een gelijk type zijn. Auto's met verschillende merken banden komen niet door de keuring. Ook de staat van de velg mag niet vergeten worden. Flinke deuken in de rand van de velg mogen niet geaccepteerd worden. Probeer tijdens de inventarisatie van de auto de auto omhoog te zetten met de bijgeleverde autokrik. Op dat moment weet je in ieder geval of deze gereedschappen bij de auto aanwezig zijn en kun je ook vaststellen of de kriksteunen van auto goed bruikbaar zijn. Bij het opkrikken van de auto mag geen gekraak hoorbaar zijn, en ook de deuren van de auto behoren dicht te blijven. Om te controleren of de remschijven in een goede staat verkeren kan men even met een vinger over het remvlak wrijven. Het oppervlak dient glad te zijn. Ook de dikte van de remschijven is belangrijk. Dunne schijven moeten binnen korte tijd vervangen worden, wat de nodige kosten met zich mee zal brengen. Bij twijfel is het niet onverstandig een wiel te demonteren en even de situatie van dichtbij te bekijken.
Wanneer men met een kleine inspanning de wielen van links naar rechts beweegt, krijgt men een redelijke indruk of de wiellagers nog in een goede conditie verkeren. Een totale inventarisatie van het koetswerk van de auto kan het best verkregen worden door rondom de auto te lopen. Bekijk de auto op een manier alsof u de Volvo aan het wassen bent. Wanneer u dit niet ter plaatse controleerd zult u bij de eerste wasbeurt geconfronteerd worden met krassen, roest en deuken. Controleer alles wat open en dicht gaat. Het geheel moet zonder haperen functioneren en het liefst zonder gapingen.
Wanneer de auto weer normaal op zijn vier wielen rust is het belangrijk even de portieren te openen en te proberen de deuren omhoog en omlaag te bewegen. Op deze manier is een eventuele speling op de deurscharnieren vast te stellen.
Bij de meeste Volvo's zijn de deuren een veel voorkomend roestprobleem. Kijk of de onderzijden van de deuren goed droog zijn en de speciale afwateringsgaatjes open zijn. Bij twijfel is het een kleine moeite even de deurbekleding aan de onderzijde te verwijderenm zodat men een goed beeld krijgt van de staat van de binnenzijde van de portieren. Ook is het van potentieel belang dat alle sleutels bij de auto geleverd worden.
Probeer met de bijgeleverde sleutels de portieren te openen en te sluiten. Ook het draaimechanisme van de portieren vergt de nodige aandacht. Draai bij alle portieren de ramen omlaag en omhoog en controleer of de ramen goed sluiten. Oppervlakkige roest is niet onoverkomelijk, maar roest die van binnenuit naar buiten zichtbaar is maakt meestal grondige reparaties of restauratie noodzakelijk. Wanneer het mogelijk is de auto van onderen te bekijken loont het de moeite na te gaan of de Volvo hersteld werd na een ongeval.
Het zal niet de eerste keer zijn dat een slechte staat van de bodemplaat bedekt wordt met een dikke laag zwarte tectyl. Mocht de auto aan de onderzijde van een vrij verse tectyllaag voorzien zijn dan is het oppassen geblazen. Meestal ruikt dit naar verdoezelen van minder prettige details. Wanneer de schokbrekers nat zijn duidt dit op slijtage en zullen deze vervangen moeten worden.
Controleer ook de onderzijde van de motor. Na jaren intensief gebruik zal elke motor wat vettig zijn, maar het is belangrijker te kijken of aan de onderzijde geen lekkage bruikbaar is.
Zwakke plekken zijn de afdichting van de krukaspoelie en de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak.
Door simpelweg de auto met stilstaande motor in de eerste versnelling voor- en achteruit te bewegen kan men een eventuele speling van de overbrenging vaststellen. Misschien overbodig om nogmaals te benadrukken: neem vooral de tijd en laat u zich niet haasten door mooie praatjes van de verkoper. Aanwezige gebreken die in een later stadium opgemerkt worden geven alleen maar ergenis en uiteindelijk een lege portemonnaie.

HET INTERIEUR

De toestand van het interieur is meestal een goede indicatie voor het totaalonderhoud dat de auto in de loop der jaren heeft gehad. Een slechte staat van het interieur wijst meestal op een slechte staat van het mechanische gedeelte. Bij elke Volvo is het makkelijk te controleren of de auto van binnen geen vocht vertoont. Door de achterbank te verwijderen krijgt men een uitstekend zicht op de staat vam de bodemplaat. Let vooral op de linker- en rechterhoek aan de zijde waar de wielkasten zich bevinden. Het optillen van de originele rubberen matten geeft een duidelijk beeld van vochtsporen op de bodemplaat. Wanneer op deze plekroest zichtbaar is, is het niet onverstandig de bodem aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen.
Ook de ruimte bij de voorstoelen en de pedalen moet gecontroleerd worden op eventuele roestvorming onder de rubberen matten. Roestvorming of vochtigheid duidt op een eventuele lekkage bij een voorruit. Meestal is een totale renovatie van de bekleding een kostbare geschiedenis. Bij de meeste Volvo's, komt het menigmaal voor dat de bovenzijde van het dashboard gescheurd is. Tegenwoordig is dit onzichtbaar op te lossen. Het Interieur van de kofferbak is een verhaal apart. door veel mensen wordt het koffercompartiment gezien als een container. Controleer ook deze plaats op de vochtigheid; til de rubbermat op. Ook de kartonnen zijstukken die geplaatst zijn tegen de binnenzijde van het linker en rechter achterscherm kunnen makkelijk worden verwijderd. Gun uzelf een kritische blik op de plaats waar het buitenscherm het binnenscherm raakt. Deze plekken zijn bij elke Volvo gevoelige plekken.
Een verhaal apart zijn de reservewielbakken. Bij vrijwel elke aan te kopen Volvo dient de reservewielbak vervangen te worden. Mocht dit bij uw aan te kopen auto reeds gebeurd zijn controleer dan of een en ander netjes is afgewerkt.

HET MOTORCOMPARTIMENT

De motor van een Volvo verdient ook de nodige aandacht. Wanneer de motor een smerig aanzicht geeft, is het meestal slecht gesteld met het onderhoud. Zwarte of bruine strepen op de binnenzijde van de motorkap zouden de alarmklok moeten laten luiden. De diverse rubberen slangen dienen genoeg veerkracht te bezitten en vooral niet te hard aanvoelen. Controleer de isolatie van de diverse elektrische leidingen en let goed op beschadigingen en eventuele reparaties. De toestand van de remcilinder en de remleidingen behoeft ook de nodige aandacht. Lekkages zijn uit den boze. Om te controleren of dit geheel nog in goede staat verkeert moet men het rempedaal enige tijd stevig indrukken. De remkracht moet constant blijven en niet wegzinken. Een verkoper die achter zijn te verkopen product staat zal er beslist geen moeite mee hebben wanneer u een komressietest uit laat voeren. Met zo'n test krijgt u uitgebreide informatie over de konditie van zuigers en kleppen. Deze cijfers zijn erg belangrijk! Een slechtwewrkende cylinder heeft niet alleen als nadeel dat het gebruik en de prestaties beneden peil zijn maar ook zal de slechte konditie van zuigers en kleppen op de langere duur de krukas naar de vernieling helpen. Probeer tijdens uw checkronde de auto te starten. Wanneer de auto gelijk aanslaat en de motor op temperatuur is, kijk dan of de auto regelmatig blijft lopen. Wanneer de auto niet direct aanslaat en er moeten de nodige kunstgrepen worden uitgehaald om de auto aan de praat te krijgen wees dan op uw hoede Vergeet ook niet naar de uitlaat te kijken. Wanneer de binnenzijde van de uitlaat een grijze kleur vertoont kunt u ervan uitgaan dat de motor in een goede staat verkeert. Een zwarte kleur betekent meestal een overdadig olieverbruik. Wanneer de auto stationair loopt geef dan een paar keer gas. Wanneer vanuit de uitlaat een grijze rook zichtbaar wordt is dit een normale situatie, een blauwe kleur duidt op te veel olieverbruik en versleten zuigers. Een zwarte rookpluim geeft meestal aan dat de auto te rijk is afgesteld. Een punt om op lokatie snel de kwaliteit van de zuigerveren te controleren, (compressie) kan met uitvoeren door met draaiende motor de oliepeilstok te verwijderen. Wanneer op dat moment veel gas wordt gegeven dient er geen olie uit het peilstokreservoir te komen.

TESTRIT

Het komt nog menigmaal voor dat een potentiŽle koper zo enthousiast is dat hij een proefrit met de auto niet nodig vindt. Koop nooit en te nimmer een Volvo zonder er mee gereden te hebben. Geef op een wegdek waar het mogelijk is de auto een flinke gasinjectie, om te controleren of de motor nog in goed konditie verkeert. Een gezonde Volvo moet zonder stoten van zijn eerste naar zijn hogere versnelling schakelen. Vergeet ook niet de achteruitversnelling te controleren.
Een goede test voor de conditie van de motor is de volgende: rijd met een snelheid van ongeveer 80 km per uur op een vlak wegdek. Laat het gaspedaal los en laat de snelheidsmeter terugzakken naar 50 km per uur. Geef opnieuw plankgas. Wanneer in deze situatie zwarte of blauwe rook uit de uitlaat verschijnt duidt dit op een overmatig olieverbruik. Wanneer men de kans heeft om tijdens de testrit een wegdek uit te kiezen waarop kinderkopjes bevinden, laat dan de auto rustig zijn gang gaan en luister aandachtig naar eventuele bijgeluiden van de ophanging. tijdens deze rit moeten ook eventuele trillingen op het stuur merkbaar worden. Een koppeling in goede staat treedt in aktie als het pedaal enige centimeters losgelaten wordt. Een versleten koppeling doet pas een ultieme inspanning als het pedaal bijna in de hoogste stand staat. Een paardemiddel om de koppeling te testen is de handrem stevig aantrekken, de motor in de eerste versnelling zetten en een weinig gas bijgeven wanneer u het koppelingspedaal langzaam op laat komen. Bij een slippende koppeling blijft de motor moeizaam verder draaien. In dit geval moet u onmiddellijk met deze aktie stoppen. Bij een gezonde koppeling valt de motor bij de omschreven handeling direct stil. Controleer de remmen door bij een snelheid van ongeveer 40 km per uur een noodstop te maken.
De Volvo mag niet afwijken van zijn rechte spoor. De handrem mag niet rijdend getest worden. Het is beter een helling op te rijden en de auto op de handrem te zetten. De Volvo moet zich tijdens deze hellingtest onbeweeglijk gedragen.
Laat na een uitvoerige testrit de motor nog stationair draaien. Controleer op het instrumentenpaneel de oliedruk en de motortemperatuur. Draai de olievuldop van de motor los. Wanneer bij het losdraaien van de olievuldop zich een lichte rook ontwikkelt behoeft dit geen kwalijke zaak te zijn.

Wanneer al deze punten zijn afgewerkt heeft u een aardig zicht op de conditie van de eventuele nieuwe aankoop. Alvorens u gaat onderhandelen over de prijs is het goed de totale checklist nog eens door te nemen. Eventuele gebreken geven u een uitstekende onderhandelingspositie. Neem pas een beslissing wanneer het risico tot een miniumum is beperkt. Wees uiterst voorzichtig met uw jawoord en teken bij voorkeur een definitief contract met vermelding van duidelijke garantievoorwaarden.


text Volvo Club BelgiŽ.

Go To Top of Page