VOLVO DIESEL GT








Het is een controversiële conceptie, maar desondanks is de Volvo 780 de meest exotische sportwagen die binnekort op de markt verschijnt.
De specificatie maken dat duidelijk. Weliswaar ontbreekt in het vooronder een V-12 met 4 nokkenassen.
En ook is de auto geen superlaag gebouwde tweezitter.
Toch heeft de 780 een heel bijzondere charme, door de combinatie van een Volvo basisconcept, een heel speciale zescilinder turbodiesel (!) en een door Bertone getekend en gebouwd iexterieur. Het ziet er zelfs naar uit dat de Volvo met de 780 de toon aangeeft voor andere merken want komen ook Chrysler en Cadillac binnenkort niet met exclusieve coupé's en cabrio's op basis van bestaande topmodellen?
Voorlopig is de 780 alleen leverbaar met een zescilinder dieselmotor met turbo en intercooler. Italië en Amerika zullen de voornaamste afzetlanden worden in dit eerste jaar.
De 165 pk 2.5 liter benzine V-6 met turbo komt later te koop.
maar die huidige turbo-diesel is op zich al een belevenis. Hij levert niet alleen een ruimschoots toereikende 130 pk, maar vooral het koppel van 240 Nm bij 2400 tpm is indrukwekkend voor een dieselmotor van 2382 cc.
Dat de 780 in de eerste plaats in Italië op de markt komt is begrijpelijk. De Italianen zijn gek op de 700 stijl van Volvo en bovendien is het de dieselmarkt bij uitstek in Europa.
Tot slot is het carrozzeria Bertone, die de auto in een 50/50 joint venture met èn voor Volvo gaat bouwen.
In Italië alleen denkt mer er 700 te gaan verkopen de komende twaalf maanden. Maar er steekt natuurlijk meer achter het diesel-GT concept. Hoveel zakenlieden rijden minstens 50.000 kilometer per jaar en willen dan toch iets exclusiefs hebben?
Tot nu toe had geen enkele fabrikant daarop een antwoord, behalve Mercedes met enkele dieselcoupé's speciaal voor de Amerikaanse markt. De prestaties zijntrouwens goed genoeg voor eensnell sportieve automobilist.
De top van 185 km/uur is niet zo belangrijk, doch wel dat de 780 in 10,5 seconden naar 100 km.uur accelereert. Dat is 0,7 seconden langzamer dan een Mercedes 380 SEC, dus wat wilt U?

In feite heeft het voorgaandeallemaal betrekking op Volvo'smarketingideeën, die voor een conservatief merk als het is toch origineel genoemd mogen worden. Maar hoe rijdt de 780? In die paar uurtjes dat we onlangs met deze Bertone creatie hebben kunnen rijden hebben we toch wel genoten van de handzaamheid, die deze vrij grote aito aan de dag legt. De 780 is absoluut compleet uitgerust en op de electrisch verstelbare stoelen heb je gauw een ideale zitpositie gevonden.
De ergonomie van het dashboard is uitstekend al kon ik aan de typisch gevormde schakelaars aan de stuurkolom niet snel wennen. Het instumentarium is compleet zonder (net als het exterieur van de auto) vooruitstrevend te zijn.

Ook achterin is de zitruimte uitstekend, doch ondanks de brede portieren en de ingenieus naar voren schuivende stoelen is de instap niet echt gemakkelijk. De familiegelijkenis tussen de 780 en 740/760 is suidelijk al laat Volvo er geen twijfel over bestaan dat de coupé niet zomaar een tweedeurs sedan is. De auto is lager en ook een beetje smaller terwijl de carrosserie rond deachterruitstijlen duidelijk afwijkt van die bij de sedan. De wielbasis bleef echter gelijk.

In ieder geval ademt zowel het interieur als het uiterlijk een klassieke stijl, zonder enige avantgardistische trekjes. Wie had van Volvo anders verwacht?
Foto Autoselekt 1985

Tijdens de korte rij-impressie merkte mijn vrouw niet eens dat de 780 een dieselmotor voorin had liggen. Stationair draaiend is het karakteristieke genokkel ook nauwelijks waarneembaar en alleen uit de iets tragere reactie op het gaspedaal kun op opmaken dat het om een diesel gaat. Vooral tussen de 50 en 150 km/uur is het echter een genoegen met de 780 te rijden. Er is voldoende koppel aan boord voor een rustigerijstijl; even zo goed kun je flink toeren draaien, waarbij het ideale gebied tussen de 1500 en 4000 tpm ligt.
Volvo's traditionele electromagnetisch schakelende overdrive is telkens weer een welkome voorziening als je hebt ingehaald. een kleine aanraking van de schakelaar is voldoende om het toerental met een paar honderd naar beneden te halen, ten behoeve van meer interieurrust en een zuiniger verbruik.
Het gemak waarmee de 780 zich laat rijden dankt hij deels aan de fantastische bekrachtigde tandheugelbesturing, die zich heel fijngevoelig laat doseren. Natuurlijk is deze auto er niet een om met spinnende wielen weg te rijden of een bocht vol tegenstuur te nemen. Zijn sterke punt is dat de 780 zo fraai uitgebalanceerd en neutraal maar tegelijkertijd ook snel een bochtig traject kan afleggen.
De starre achteras gedraagt zich daarbij redelijk op slechte wegdekken. alleen windgeruis of bandengeroffel is waarneembaar op normale kruissnelheden en in dit opzicht zou de auto nog wat kunnen worden verbeterd. Wat nagenoeg aan alle wensen tegemoet komt is de uitrusting van de auto. Standaard zijn bijvoorbeeld een elektrisch bedienbaar schuifdak, elektrisch bedienbare en verwarmde buitenspiegels links en rechts, electisch verstelbare bestuurderstoel, lederen bekleding, airconditioning en meer alldaagse extra' als electrische raambediening en centrale portiervergrendeling. Ook zitten er standaard ABS-remmen en een automatische niveauregeling voor de vering onder de 780 ofschoon dit voor andere markten een extra zou kunnen worden.

En dan de prijs: In Italië kost hij ongeveer 85.000 gulden, en daarmee is hij een concurrent van de BMW 635CSi. In Nederland zal de prijs vanwege de BVB wel wat hoger komen te liggen.
maar Volvo hoeft zich natuurlijk geen zorgen te maken over de afzet. Vanaf volgend jaar zullen niet meer dan 3000 exemplaren van de 780 worden gemaakt, en die vinden heus hun weg naar vooral de verwende Amerikaanse liefhebbers.
Pas volgend jaar september komt de auto - met benzinemotor - naar Nederland.




tekst Giancarlo Perini Autoselekt 12-1985.

Go To Top of Page