780 PRESTIGEMODEL VOLVOHet heet toeval te zijn, maar kort nadat Bertone was afgevallen in de race wie de nieuwe Volvo 480 mocht ontwikkelen, kreeg de Italiaanse meesterkoetswerkbouwer van Volvo de eervolle opdracht een nieuw model te ontwerpen dat imagoverhogend zou werken voor alle Volvo-produkten.
Als basis moest de bodemgroep van de 760 dienen, maar verder kon de 780 geheel naar eigen inzichten n die van Volvo worden gebouwd. Waarbij kosten noch moeite dienden te worden gespaard.


Bertone 780 Interieur stoelen Vorig jaar maart, vlak voor de opening van de autotentoonstelling van Genve was het zover dat Bertone de 780 kon laten zien. En dat Volvo aankondigde dat deze auto reeds in mei van dat jaar in produktie zou gaan en vanaf september zou worden geleverd aan de VS en Itali. Het verdere buitenland zou later volgen.
De 780 heeft wat langer op zich laten wachten, maar is inmiddels toch volledig in produktie. Nadat er nog een jaartje is geperfectioneerd. Want dt staat voor Volvo en Bertone voorop: de 780 moet een perfecte auto zijn, waarvan de kwaliteit afstraalt.

Het moet gezegd worden dat Bertone en Volvo in die opzet geheel zijn geslaagd. De 780 heeft een ingetogen tijdloos mooi koetswerk dat niet alleen een zeer degelijke uitstraling heeft, maar waarvan ook de luxe en kwaliteit duidelijk is af te lezen.
Het plaatwerk is strak, de toleranties klein en overal gelijk en de afwerking is van grote allure. In plaats van chroom gebruikte Bertone voor de afwerkingslijsten gepolijst roestvrijstaal dat een mooiere en langere houdbare glans heeft, maar wel duur is en moeizaam en tijdrovend glimmend te krijgen. De koets van de 780 heeft een grootste lengte van liefst 4,79 meter en bij een breedte van 1,76 meter en een hoogte van 1,40 meter. De wielbasis is met 2,77 meter exact gelijk aan die van de 760-serie.
De binnenruimte van de 780 is bijzonder royaal maar de instap naar achteren is matig. Ondanks een aardigheidje dat er voor zorgt dat de stoel elektrisch naar voren schuift zodra je de rugleuning kantelt.
Wordt de rugleuning weer in de oorspronkelijke stand gezet dan komt de stoel elektrisch terug in zijn uitgangspositie. Er blijft echter desondanks een vrij nauwe doorgang en de dorpels zijn tamelijk hoog. Oudere mensen zullen er zeker niet zo gemakkelijk in en uit gaan als wenselijk is.
Eenmaal gezeten, laat de 780 niets te wensen over. De fraai met leer beklede stoelen en niet van een driezits bank, bieden een goede steun en zijn voorin op alle mogelijke wijzen elektrisch in te stellen.
Hoofd- en beenruimte is er voldoende en het uitzicht rondom is prima. Duidelijk een auto waarin je met plezier lange afstanden aflegt.
Het interieur is zeer luxe uitgevoerd en voorzien van alle mogelijke snufjes. Onder meer is een speciale audio-installatie ontwikkeld die een uitstekende geluidskwaliteit waarborgt. Des te opvallender is het eigenlijk dat het instrumentenpaneel zelf bijzonder sober is. Alsof het voor een veel te goedkope wagen is ontworpen en per vergissing in de 780 terecht is gekomen.Bertone 780 Dashboard De 780 is een auto die zonder lijst met opties door het leven gaat. Alles is standaard. Het schuif/kanteldak, de volautomatische airco, de automatische gordelspanners op de veiligheidsgordels, de elektrisch bediende ramen en buitenspiegels, de audio enzovoorts. De client kan en mag alleen de kleur kiezen. En verder genieten van al het moois dat hij voor zijn kleine 138.000 gulden (leverbaar vanaf de RAI, maar wel n al bestellen) krijgt aangeboden.
Wat hij niet krijgt is een auto die zich qua prestaties kan meten met topmerken uit andere landen. De Volvo 780 is voorzien van de motor die indertijd in samenwerking met Renault en Peugeot is ontwikkeld en die ondanks alle mogelijke aanpassingen nog altijd niet het fraaiste staaltje motorenbouw uit de recente geschiedenis is.

De machine meet inmiddels 2846 cm, levert een groots vermpogen van 125 kW (170 pk) bij 5400 toeren en heeft een maximumkoppel van 240 Nm bij 4500 toeren. De koppelkromme loopt daarbij vrij vlak, zodat al bij een veel lager toerental een behoorlijk koppel aanwezig is.
De topsnelheid van de 780 bedraagt 188 km/h en de accelaratie van 0 tot 100 vergt 10,2 seconden. Voor de katalysatorversie, waarvan het vermogen 24 pk lager ligt, staat een top van 177 km/h en een sprint van 0 tot 100 in 11,2 seconden. Povere prestaties voor een auto van dit kaliber, maar Volvo acht prestaties dan ook van zeer beperkt belang. En mikt bovendien met de 780 vooral op de Amerikaanse markt. Het verbruik van de motor ligt hoog, hetgeen deels ook te wijten aan het forse wagengewicht (ruim 1400 kg) en de minder gunstige stroomlijn. Bovendien aan het feit dat de viertraps automaat niet van de laatste standaard is en geen lock-up heeft... Bij 120 km/h komt de 780 aan een ECE-waarde van 11,1 liter wat precies n op negen is.
ter vergelijking: de Opel Monza drieliter met een automaat komt aan n op 10.1.
Nu zal het de koper van een zo fraai en exclusieve automobiel als de Volvo 780 geheel worst zijn hoeveel hij verbruikt, maar heeft die te maken met de beperkte actieradius als gevolg van de zestig liter tank. Naar verwachting zal om de 450 km een tankstop moeten worden gemaakt om geen risico's te lopen.
Het comfort ligt op een hoog niveau. De motor is mooi stil gehouden, de vering is comfortabel en stoelen en verdere uitrusting zijn boven alle kritiek verheven. Enige negative puntjes wat dit betreft zijn het windgeruis bij hoge snelheden en het enigszins rollen van de carrosserie wanneer bij dezelfde hoge snelheden lange bochten worden genomen.
Qua veiligheid moet de 780 zeer hoog worden aangeslagen. Niet alleen omdat de basis van de auto zeer goed is - prima remmen, ABS, goede kooiconstructie - maar ook omdat veel aandacht aan alle mogelijke details is besteed. we noemen de zware versterkingen in de deuren en de gordelspanners die standaard zijn.
Concluderend kan worden gesteld dat Volvo met Bertone erin is geslaagd een tijdloze, enigszins klassieke Coup neer te zetten die kwalitatief en qua uitrusting op een zeer hoog niveau staat.
Een auto die exclusief is en zal blijven en waarvan een lange levensduur mag worden verwacht. voor sommigen kleeft er aan deze Volvo het nadeel dat zijn prestatieniveau ver beneden dat van enigszins vergelijkbare automobielen ligt. Die zullen dan elders moeten gaan winkelen, want Volvo zal zeker niet zijn best gaan doen om van de 780 een sportieve sprinter met een hele hoge top te maken.


text en foto's uit autokampioen 23 1986

Go To Top of Page