De Volvo 780 Coupé, De Jongste Clubwagen.


Elegantie van de hand van de grootmeester.persfoto

Op het autosalon van Genève inmaart 1985 verraste Volvo vriend en vijand met de voorstelling van een super-de-luxe 2 deurs topversie van de 700 reeks: de 780 Coupé Bertone
Ruim vier jaar was het dat de 262 Coupé uit het Volvo gamma verdween. De nieuwe coupé kwam opnieuw tot stand in samenwerking met de Turijnse koetswerkbouwer Nuccio Bertone.
Waar de 262 C enkel een "Italiaans" interieur werd aangemeten, is het design van de 780 volledig van de hand van de grootmeester. het chassis, de drijflijn, de produktie specificaties en de kwalitieitseisen werden door Volvo opgelegd.
Voor de niet aardige som van 1.900.00 Bef, BTW en luxe taks inbegrepen welteverstaan, was de 780 de jouwe. Voor deze prijs had je dan uiteraard een full option wagen waar geen verdere uitrusdtingen meer mogelijk waren, of moet zijn dat de 780 verder werd voorzien werd van een trekhaak, een bagagedrager of een zonnegordijntje. Al het overige denkbare comfort dat het de inzittende naar wens maakt is aanwezig: verstelbare zetels met verwarming, een hi-fi installatie, beuk- en iepwortelhoutpanelen in deuren en dashbord. 20m² van het zachtsdte leder was er nodig voor het aankleden van het interieur.
Onder de motorkap zat een ouwe getrouwe krachtbron, de PVR 6 die we reeds kenden uit de 260 en 760 reeks.
Gekoppeld aan een automatische versnellingsbak was de 780 uitermate geschikt om de Noord-Amerikaanse klant te bekoren.
De kleine V6 turbo motor zoals die is afgebeeld in de allereerste brochure van de coupé is nooit productierijp geworden.
Een bizar alternatief voor de benzineslokkende V6 motor was een zes-in-lijn trurbodiesel intercooler die met 9l/100 km ruim toekwam om zijn wek naar behoren te doen.

20m² van het fijnste leder

Deze zelfontbrande werd om fiscale redenen aangeboden op de Italiaanse markt, maar zou later in "diesel-minnende" landen als Frankrijk en België eveneens klanten vinden.
De meest interessante motoren zouden pas op het einde van de carrière van de 780 volgen. Er gaat namelijk niets boven een Volvo met een echte Volvo motor. Voor de USA was er de 2.3L Turbo Intercooler met 165 pk, die met een Turbo Plus kit kon worden opgepomp tot 190 pk.
Voor Europa vond de nieuwe 2L 16 klepper Turbo Intercooler van 200 pk onderdak, die de luxueuze limousine een uitgesproken sportief karakter bezorgde.

2 liter 4 cilinder<BR>Turbo Intercooler 200 pk blok Volvo 780

Naast het motoren aanbod onderging de 780 coupé in zijn korte loopbaan van 1985 tot 1990 weinig wijzigingen. Op een paar details na zoals het grilletje, de achterlichten, gordelaanspanners en airbags, kwam de grootste inbgreep er in 1989 met de introductie van onafhankelijke achterwielophanging.
Het moment is ideaal om zo'n bijzondere Volvo in huis te halen. Voor een slordige 250.000 Bef wordt een goeie 780 de uwe. Waar vind je op de tweedehandsmarkt trouwens een gelijkwaardig alternatief voor dergelijk bedrag?
De viercilinder versies met de onafhankelijke achterwielophanging genieten toch wel de voorkeur. Een diesel net hoge kilometerstand zou wel eens rijp kunnen zijn voor een grondige revisie, maar biedt dan een jarenlang zuinig gebruik aan. Een V6 versie past het best in het luxe pakket van de 780, maar de legendarische betrouwbaarheid van de Zweedse krachtbronnen is aan deze motor niet besteed. En dan is er nog het verbruik, waarvoor een LPG alternatief om de hoek komt kijken. Aan u de keuze en laat ze maar verschijnen op de volgende meeting deze mooie Italiaanse Zweden!


text uit Uitlaat, een uitgave van Swedish Car Club Belgium v.z.w. september 2000.

Go To Top of Page