VOLVO 780 COUPÉ
ZWEEDS STAAL EN ITALIAANS LIJNENSPELEen unieke samenwerking tussen het Zweedse Volvo concern en het Italiaanse Carrozzeria Bertone, heeft geleid tot de introduktie van een vierzits coupé uit de hoogste klasse: de volvo780.
In mei gaat deze kostbare zescilinder bij Bertone in produktie. Voorlopig alleen voor de Italiaanse thuismarkt en de USA. Ons land, maar ook Zweden, komt pas veel later aan de beurt. Desondanks op deze pagina in woord en beeld de auto die het imago van Volvo verder moet opkloppen.


Interieur bij daglicht


Als uitgangspunt voor de Volvo 780 is de 760 serie gekozen, die op 2,77 meter lange wielbasis staat, hetgeen ruimschoots voldoende is om ook voor voldoende beenruimte achterin zorgen wanneer er een coupé-carrosserie op wordt gezet. De Volvo 780 is dan ook een riante vierzitter met zowel voorin als achterin gescheiden stoelen die met echt leder - hoe dan ook anders op dit niveau - zijn bekleed. Om de instap naar achteren zo gemakkelijk mogelijk te maken, schuift de voorstoel bij het omklappen van de rugleuning electrisch naar voren. Door de rugleuning weer terug te klappen wordt het mechaniek in werking gesteld waarna de stoel weer in zijn oude positie terugkeert.
De totale lengte van de 780 is 4,79 meter (krap één cm meer dan de sedan) en de breedte is met 1,75 meter gelijk aan die van de sedan.

Achterzijde Volvo 780Twee Motoren

De Volvo 780 wordt voor Amerika uitgerust met de 2,4 liter turbodiesel of de V6-motor uit de 760 GLE waarvan de slag echter is teruggebracht van 73 mm tot 63 mm. waardoor het slagvolume nu 2460 cm³ bedraagt. de boring bleef op 91 mm gehandhaafd, zodat de V6 nu sterk overvierkant is. Door toepassing van een turbo en een interkooler is het maximum-vermogen van de V6-Turbo op 120 kW (163 pk) bij 5400 toeren per minuut gebracht. Dat is 20% méér vermogen dan de huidige V6 in Amerikaanse uitvoering (met katalysator dus) levert. De 780 wordt uitsluitend gebouwd in een uitvoering die aan de amerikaanse wetgeving voldoet. Ook wanneer de 780 in andere landen dan Italië en de VS op de markt wordt gebracht, zal hij waarschijnlijk met katalysator worden uitgerust.

Het maximumkoppel van de V6 bedraagt 250 Nm bij 3600 toeren. De motor drijft via een automatische transmissie met vier overbrengingen en lock-up de achterwielen aan. Als topsnelheid geeft Volvo voor de 780 met V6 195 km/h op, terwijl de acceleratie van 0 tot 100 9,9 seconden vergt. Voor de turbodiesel, waarin de van oorsprong voor de VW LT bestelwagens ontwikkelde zescilinder dieselmotor staat, wordt een top genoteerd van 185 km/h en een acceleratie van 0 tot 100 in 10,5 seconden. De turbodiesel, ook uitgevoerd met een interkoeler, levert een maximumvermogen van 95 kW (129 pk) bij 4800 toeren en is goed voor een maximumkoppel van 240 Nm bij 2400 toeren. Hij doet dus maar weinig onder zijn benzinebroeder en is in de lage toerengebieden zelfs soepeler.
De afwerking en uitvoering van de Volvo 780 staat op het hoogste niveau. De standaard uitrustung omvat zo'n beetje alles wat de verwende automobilist kan verzinnen. We noemen schuifdak, een volautomatische airconditioninginstallatie, ABS-remmen (alleen op de diesel), stuurbekrachtiging, niveauregeling, centrale deurvergrendeling, verwarmde buitenspiegels enzovoorts enzovoorts. Het, net als de carrosserie, compleet nieuw ontwikkelde dashboard is uitermate compleet en goed overzichtelijk uitgevoerd. Het is opgesierd met schitterend afgewerkt hout, dat ook aan de binnenzijde van de deuren wordt teruggevonden. In de middenconsole is de omvangrijke stereo opgenomen die tot de basisuitrusting behoort. De stoelen zijn in alle mogelijke standen te stellen. De verstelling gebeurt voor het grootste gedeelte elektrisch. Slechts de hoofdateun en de lendesteun dienen met de hand te worden verdraaid.

Onderstel

Voor het onderstelis uitgegaan van dat van de 760 GLE. de 780 is echter lager gezet en de vering en demping zijn opnieuw afgestemd, mede omdat de 780 op extra brede radiaalbanden met lage zijwang (maat 205/60 HR) staat. Standaard heeft de wagen lichtmetalen wielen.
De 780 heeft vóór onafhankelijk opgehangen wielen en achter is de bekende vaste as, opgehangen in een hulpframe, toegepast. De tandheugelstuurinrichting is vrij direct. Standaard wordt de stuurbekrachtiging gemonteerd. De draaicirkel van de toch waarlijk niet kleine Coupé bedraagt 9,9 meter. Op één punt voldoet de Volvo 780 niet aan de eisen die hoogst verwende automobilisten stellen en daty is de inhoud van de brandstoftank. Die blijft met 60 liter (loodvrij danwel diesel) voor een auto van dit kaliber aan de krappe kant. De actieradius ligt bij normaal gebruik onder de 600 km. aangezien het nog meer dan een jaar duurt voordat de Volvo 780 bij ons leverbaar wordt, is er nog niets bekend over de prijs van de wagen. Verwacht moet echter worden dat deze in de orde van grootte van 120.000 toto 130.000 gulden komt te liggen naar huidige omstandigheden. Het wordt dus geen alledaagse verschijning. Ook al niet omdat de produktie tot 1000 stuks per jaar wordt beperkt.

Overzich dashboard


text en foto's uit autonieuws.

Go To Top of Page