Volvo 780
Een stijlvolle berline met standing


Altijd weer zijn er uitzonderlijke mensen die naar perfectie willen streven. Die zoeken ze in een stijl, een motief, een lijn en omdat ze zich van hun veeleisendheid bewust zijn, staan ze ook op exclusiviteit. Hun keuze blijft als het ware beperkt tot een gereserveerd terrein.
Distinktie vergt veel stijl. Zonder stijl vervalt prestige vaak tot exhibitionisme en verwordt exclusiviteit al snel tot een weinig sympatieke gril. Om tegemoet te komen aan deze subtiele nuances die aan de verwachtingen van de meest veeleisende klanten beantwoorden, gaf Volvo, Nuccio Bertone de opdracht een Coupé te ontwerpen. Het ontwerp van de Italiaanse designer resulteerde in de Volvo 780.
Deze grand luxe coupé wordt praktisch volledig met de hand gemaakt: het blijft een van de zeldzame prestigewagens die ook van een pragmatisch gezond verstand betuigt. In 1990 is hij nog aantrekkelijker geworden, met de 16-kleppen motor van de Volvo 740 Turbo. De 780 kombineert voortaan meer dan vroeger de prestaties en de luxueuze komfort die een sportieve chaffeur wil terugvinden in een wagen van die topklasse.

200 PK

De 780 is voorzien van de recentste Volvo motor, met zeer geavanceerde technologische mogelijkheden. Hij haalt 200 pk en een topsnelheid van 213 km/uur terwijl hij van 0 tot 100 km/u optrekt in 8,3 seconden. Dit technologische hoge niveau vind men ook terug in de doeltreffendheid en de veiligheid. Zo is de 780 ondermeer uitgerust met een multi-link achterophanging, een zelfblokkerend differentieel, ABS remmen een airbag in het stuurwiel en veiligheidsgordels met een aktief aanspanningsysteem.
De 16-kleppen Volvo-motor is ook een heus kunstwerk. Hij heeft twee balansassen met tegengewicht: daardoor draait hij zo evenwichtig dat het wel een acht-cilinder lijkt. Verder is hij voorzien van een geheel elektronisch gestuurde turbine van de derde generatie, met intercooler. De zeer kompakte turbo reageert vrijwel onmiddellijk, zelfs al bij de laagste toerentallen (de antwoordtijd is 40% korter dan in de turbo van de vorige generatie). De koppelcurve is indrukwekkend: ze stijgt nagenoeg vertikaal, tot een maximum waarde van 290 Nm bij 2950 omw./min., waarna dit peil tot 5000 omw./min. gehandhaafd blijft. Het motorenrendement wordt met een ongehoorde nauwkeurigheid gecontroleerd. Een nieuwe Lambda zuurstofsonde die niet op lood reageert kontroleert de uitlaatgassen ten einde het mengsel van het elektronische injektiesysteem te optimalizeren. Voor de ontsteking, de injektie en de overdrukvulling is er een welhaast extreem doorgedreven drievoudige beveiliging tegen knallen. Met een nieuw door Volvo uitgewerkt systeem, de EGTC (Exhaust Gas Temperature Control: kontrole op de temperatuur van de uitlaatgassen), kunen de geduchte gevolgen van knallen worden voorkomen. Zodra de knaldetector ook maar een gering signaal opvangt, vertraagt de EGTC tijdelijk de voorontsteking in de betrokken cilinder(s). Daardoor wordt het verbrandingsproces echter gedeeeltelijk in het uitlaatspruitstuk voortgezet, zodra de kleppen zijn opengegaan. Dit veroorzaakt een klein maar toch toch te verwaarlozen rendementsverlies en een proportioneel groter verbruik dat door de EGTC echter ongedaan wordt gemaakt.
Bij een aanhoudende knalrisico stuurt de detector een instruktie naar de centrale mikroprocessor om de ontsteking te vertagen. Dat de verbranding nog een deel in het uitlaatspruitstuk verder gaat, leidt natuurlijk tot een hogere temperatuur van de uitlaatgassen en in het spruitstuk. De EGTC meet deze temperatuur doorlopend en kan in extreme gevallen (wanneer de motor aanhoudend aan een maximale druk wordt blootgesteld bij heet weer en/of met een brandstof met een te laag oktaangehalte...) in het injektiesysteem een tijdelijk rijker lucht/brandstofmensel opleggen. Daardoor daalt de temperatuur in de verbrandingskamer en wordt het knalrisico dus ook weggenomen. De EGTC werkt dus uitsluitend in zeer bijzondere en zeer weinig voorkomende gevallen, om de motor te beschermen. Alles is bijzonder verfijnd. Wanneer de chauffeur bijvoorbeeld het gas volledig opent om de motor zijn maximum vermogen te vragen, sluit de computer automatisch - en tijdelijk - de eventuele werking af van de compressor van de ECC airconditioning. De 4 a 5 pk die hij zo herwint worden op de aandrijfwielen overgebracht!

Met de hand gemaakt

De 780 kombineert gevanceerde technologie met levenskunst. De 780 Coupé wordt werkelijk met de hand gemaakt. Hij wordt ambachtelijk afgewerkt in de Bertone werkplaatsen nabij Turijn, met behulp van mechanische basiselementen die uit Zweden worden gevoerd. Daar geniet hij de bijzondere aandacht die alleen ervaren ambachtslieden kunnen besteden aan de allerkleinste details van hun werk. De zetels zijn met fijn leder bekleed en voor de inrichting zijn zorgvuldig kostbare houtsoorten geselekteerd.
Alle mogelijke opties zijn hier standaard aanwezig, zoals bijvoorbeeld het volautomatische ECC luchtregelsysteem en de audio-installatie van topklasse. alles is uiterst stijlvol bewerkt.
Uit de samenwerking tussen Volvo en Bertone is een kunstwerk voortgekomen: dat staat buiten kijf.
Bertone 780 Interieur


text en foto's uit uitgave know how December 1989

Go To Top of Page